Victòria de Manu Tercer al XIV Trofeu L’Escalagde – VII Veles d’Empúries

Creuer a la Costa Brava
Creuer a la Costa Brava
  • 13/May/2018
  • Categoria: Regates

Manu Tercer (Bénéteau First 35) de Lluís Casademont s’ha proclamat vencedor absolut del XIV Trofeu L’Escalagde – VII Veles d’Empúries, la ja clàssica regata que uneix les dues poblacions mediterrànies de l’Escala i Agde, França. La iniciativa, organitzada pel Club Nàutic L’Escala i la SORAC (Societé des Régates d’Agde et du Cap d’Agde), ha comptat, en aquesta ocasió, amb 61 embarcacions inscrites. Récord, doncs, de participació per una competició que ha rebut la col·laboració de la Federació Catalana de Vela, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de l’Escala i el Club Vela Golfus Empuriabrava.

Travessa dura entre Agde i l’Escala

Disputada entre els dies 10 i 12 de maig, l’Escalagde 2018 ha constat de dues proves. La primera, com sempre, l’estrella de la regata: la travessa que uneix l’Escala d’Agde. La sortida tenia lloc el 10 de maig a les 10:25 hores i va congregar a 31 tripulacions franceses i catalanes. Els esperaven 90 milles de condicions dures. Van haver de navegar amb, onada i vent del nord est d’uns 30 – 35 nusos d’intensitat amb ratxes que van superar els 40 nusos. Gairebé una desena d’embarcacions es van retirar i cap al final de la singladura, passat el Cap de Creus, el vent va caure allargant l’arribada a l’Escala fins entrada la matinada per alguns.

La capçalera de la flota, però, apareixia al port esportiu de la Costa Brava passades les 21:00 hores. Eren quatre tripulacions i van arribar amb una diferència de poc més de set minuts entre el primer i l’últim. El vencedor en temps real era el Chacha III, el First 47.7 de Philippe Nayraud, que completava el recorregut a les 21 hores 40 minuts i 55 segons. Trepitjant-li els talons, el seu gran rival durant la prova, Cap de Miol, el Largo 44 de Marc Viviers, ho feia a les 21 h 41 min i 10 s. Completaven aquest primer grup, Xen Weg (X-43) de François Krier i Jeminy (Dufour 36 Performance) de Bertrand Capdevielle).

La compensació de temps alçava, però, al Shambala Dreams (Bavaria 44) de Jean-Jacques Foret, com a vencedor. La segona plaça pera per al Le Grand Large (Jeanneau Sun Fast 3200) de François Alicot i la tercera, per al Jeminy. Cap de Miol quedava quart i Chacha III, sisè.

Un cop tots a terra, tocava descansar. Els participants de l’Escalagde no es tornaven a reunir fins el divendres 11 a les 18:30 hores. Era al Club, on a part de conèixer els resultats de la primera prova i els detalls de la segona, van poder gaudir d’un aperitiu.

61 embarcacions a la línia de sortida

Per dissabte 12 de maig, l’organització havia preparat un recorregut milles entre boies per la badia de Roses. Aquesta segona prova va reunir fins a 61 embarcacions. S’hi van unir els participants de la XIX Ruta de l’Anxova del Club Nàutic L’Escala, que també celebraven prova puntuable. La sortida es va donar a les 13:36 hores. El vent del sud oest d’uns 14 – 15 nusos que es va intensificar cap a la segona boia del recorregut, situada davant d’Empuriabrava. Les condicions, amb onada pronunciada, tornaven a endurir la navegació i alguns participants es veien obligats a retirar-se.

El guanyador en temps real d’ aquesta segona màniga era el Windshear (J105) de Hans Mulder. Amb la compensació de temps, però, passava a ocupar la quinta posició del rànquing. El Nauticescala 3, el J70 liderat per Vicenç Batlle s’adjudicava amb la victòria de la prova, seguit del Manu Tercer i del Viva (Bénéteau First 34.7) de Joachim Glink.

Gràcies a aquesta segona plaça i a la vuitena que aconseguien a la travessa entre Agde i l’Escala, els de Casademont alçaven el trofeu de vencedors absoluts de L’Escalagde. La segona i la tercera plaça del podi general eren per a Jeminy, amb un tercer i un vuitè lloc, i Lou Poul (Sun Fizz) de Henri Cauquil, cinquè i setè.

La cerimònia d’entrega de trofeus, celebrada el dissabte 12 al vespre a la llotja de pescadors de l’Escala, culminava amb un aperitiu, un sopar i una festa amb música en directe.

Quines notícies vols veure:

17.9º C

Vent: 56 NE 13.0Kts, 22.1 Max